Пошук по сайту:

Сергій Семенюк позивається до журналістів: що хоче партнер російського бізнесмена, пов’язаного з Пригожиним, від розслідувачів?

Сергій Семенюк позивається до журналістів: що хоче партнер російського бізнесмена, пов’язаного з Пригожиним, від розслідувачів?
Сергій Семенюк позивається до журналістів: що хоче партнер російського бізнесмена, пов’язаного з Пригожиним, від розслідувачів?

Як заявив Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), український підприємець із Дніпра Сергій Семенюк подав позов проти журналістів, які опублікували розслідування про його зв’язки з російським бізнесменом Едуардом Апсітом, який, у свою чергу, пов’язаний із Євгеном Пригожиним.

Едуард Апсіт став фігурантом розслідування після того, як його було звинувачено у Латвії у відмиванні 73 мільйонів євро через банк ABLV. У ході розслідування з’ясувалося, що частина коштів проходила через рахунки українського посередника Апсіта, яким виявився Семенюк. На рахунках Семенюка у банку ABLV було заарештовано 33 мільйони євро. Сергій Семенюк намагається оскаржити заморожування рахунків, але не може довести законність їхнього походження.

В Україні до розслідувань підключилися журналісти Slidstvo.info, які з’ясували, що тут Едуард Апсіт та Сергій Семенюк були співвласниками низки компаній групи «Чисто», але у 2014 році Апсіт вийшов із володіння українськими компаніями, переоформивши право володіння на Сергія Семенюка.

Хоча розслідування OCCRP зосереджено здебільшого на фігурі Едуарда Апсіта, але його український партнер Сергій Семенюк є одним із ключових фігурантів багатомільйонних оборудок Апсіта. Так, з’ясувалося, що клінінгові компанії Апсіта отримують в Україні підряди на прибирання стратегічних підприємств, серед яких – "Укрпошта", "Укртранснафта", аеропорт "Бориспіль", "Укрзалізниця", "Укренерго" та "ПриватБанк". Сергій Семенюк є активним учасником усіх цих підрядів.

Причому йдеться зовсім не про копійчані суми, які йдуть з державного бюджету України компаніям, пов’язаним з людиною, яка прибиралася у Пригожина та Путіна.

OCCRP посилається на документи кримінальної справи, в яких було допитано Семенюка. Він свідчив, що працював в українській компанії Апсіта, неодноразово приїжджав до нього в Юрмалу, а сам Апсіт часто використовував банківську картку, яка належить фірмі Семенюка, в особистих цілях.

Після того, як партнер OCCRP, українське видання «Слідство.Інфо» опублікувало своє розслідування щодо Семенюка, той подав до суду позов про «захист честі, гідності та ділової репутації» щодо видання. Причому, зазначає OCCRP, юристи Семенюка маніпулювали електронною системою розподілу суддів, яка автоматично призначає суддю на кожну справу.

Адвокатка Семенюка кілька разів подавала і відкликала позов, доки система не призначила суддею, яка розглядатиме позов, Покопцеву Діну Олександрівну. Йдеться про Жовтневий районний суд міста Дніпропетровська (так йменується суд на його сайті). Чому вибір адвокатки, яка представляє Сергія Семенюка, зупинився саме на судді Покопцевій – невідомо. Однак вона прийняла справу до свого провадження та призначила спрощену судову процедуру, яка передбачає заочну форму правосуддя – без виклику сторін, у формі електронного листування між сторонами та судом, що дозволяє провести суд максимально швидко. Крім того, на це та інші дива звернули увагу й інші розслідувачі.

На жаль, їхні побоювання мають під собою достатньо підстав – усі знають, якою є система правосуддя в сучасній Україні. Особливо з урахуванням матеріального стану фігурантів розслідування та тих зв’язків, які мають Семенюк та його партнер Апсіт.

Тим часом фірми Сергія Семенюка продовжують обслуговувати стратегічно важливі підприємства України, в тому числі й ті, що знаходяться на прифронтових територіях. Державний бюджет регулярно оплачує послуги людини, яка пов’язана з Пригожиним (вже покійним) та є фігурантом розслідування гігантської схеми з відмивання грошей у Латвії.

Читайте по темі:

Нелегальні онлайн-казино Максима Кріппи: мільйони з країн СНД через офшорний "Вулкан" на Кіпр
Латвія передала Україні партію з понад 2500 безпілотників
На Одещині ліквідовано конвертаційний центр із мільярдним обігом
Зниклого у травні журналіста Лапшина знайшли мертвим
Біографія "мийника" брудних російських грошей Кріппи Максима Володимировича
Казахський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер після замаху у Києві
Афера на 30 мільйонів: родина Владислава та Олексія Володських завищувала ціни на харчі для ЗСУ та обростала дорогими автівками
На Херсонщині російські окупанти вдруге викрали журналістку Жанну Кисельову
Суд Панами виправдав 28 осіб обвинувачених у справі про "панамські документи", — Reuters
У Швейцарії суд виправдав екснардепа Мартиненка, якого звинувачують у "відмиванні" грошей

Коментарі:

comments powered by Disqus