Пошук по сайту:

Експорт українського зерна під загрозою через кризу у Червоному морі

Експорт українського зерна під загрозою через кризу у Червоному морі
Експорт українського зерна під загрозою через кризу у Червоному морі

Майже третина українського морського експорту спрямовується через Червоне море до Китаю

Через постійні атаки єменських хуситів у Червоному морі зерновози все частіше відволікаються від маршруту Суецький канал – Червоне море. Для експорту українського зерна такі події можуть бути кризовими, адже майже третина українського морського експорту спрямовується через Червоне море до Китаю, – пише Reuters.

Агенство зазначає, що Україні вдалося збільшити експорт чорноморського зерна до рівня, якого не було з часів до вторгнення Росії, хоча криза морських перевезень у Червоному морі створює новий виклик для її важливої сільськогосподарської торгівлі.

Успіх Києва у заміні чорноморської експортної угоди за підтримки ООН на власну схему судноплавства приніс полегшення українським фермерам і країнам-імпортерам. У грудні Україна відправила близько 4,8 мільйона метричних тонн продовольства, в основному зерна, зі своїх чорноморських портів, що вперше перевищило обсяги, досягнуті в рамках попереднього коридору під егідою ООН. 

Прохід через Червоне море дуже важливий для України, оскільки майже третина її експорту спрямовується до Китаю. 

Читайте по темі: Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну

За словами Олександра Каравайцева, старшого економіста Міжнародної ради по зерну, за новою експортною схемою Україна також постачає зерно до Пакистану, вперше після вторгнення Росії. За словами аналітиків і трейдерів, зерновози все частіше відволікаються від маршруту Суецький канал – Червоне море. 

«Ситуація в Червоному морі, ймовірно, буде перешкоджати далеким перевезенням з України», – сказав Каравайцев.

«На мою думку, загальний обсяг морських поставок з України продовжить зростати», – сказав європейський трейдер, зазначивши, що минулого тижня українська кукурудза була продана до Китаю, незважаючи на ризики, пов’язані з Червоним морем, – пише Reuters.

Коментарі:

comments powered by Disqus